7 tips voor een duurzaam interieur

7 tips voor een duurzaam interieur

Duurzaamheid is een hot item. En terecht. We gooien te veel spullen weg én produceren te veel nieuwe spullen.

Hoe draag je met je interieur een steentje bij aan duurzaamheid? We hebben 7 tips voor je op een rij gezet.

1: Ga voor kwaliteit

Meubels en woonaccessoires zijn in allerlei prijsklassen te krijgen. Daarmee verschilt de kwaliteit ook flink. Over het algemeen zie je toch wel dat de goedkoopste items minder lang mee gaan. Dat is zonde. Het levert extra afval op en er zijn telkens grondstoffen en energie nodig om weer nieuwe producten te maken.

Ga daarom voor kwaliteitsstukken die lang meegaan. Op de lange termijn ben je daarmee ook voordeliger uit.

2: Kies tijdloze basisstukken

Investeren in goede kwaliteit die lang meegaat: dan is het natuurlijk wel handig dat het geen opvallend trenddesign is wat zo weer uit de mode is.

Voor de basisstukken van je interieur is het daarom handig om voor tijdloos te kiezen. Denk aan grote items zoals de bank, eettafel en wandkast. Ga hierbij voor designs die niet trendgevoelig zijn en die makkelijk met verschillende stijlen combineren. Zo kan je door de jaren heen afwisselen zonder dat je deze grote stukken hoeft te vervangen.

Wil je wel dat je interieur on trend is? Voeg dan trenditems toe die je makkelijk vervangt, zoals kleine woonaccessoires en kussenhoezen.

3: Hergebruik meubels

Wordt een meubel niet meer gebruikt waar het voor bedoeld was? Kijk dan eens of het nog ergens anders van pas komt. Een goed voorbeeld is een commode. Als je uit de kleine kinderen bent, doet die ook prima dienst als kast voor in de gang of woonkamer. Je zou hem zelfs als badkamermeubel kunnen gebruiken.

4: Repareren en stofferen

Omdat we zo makkelijk nieuw kopen, worden kapotte of beschadigde meubels al snel afgedankt. Zonde! Want het is vaak veel voordeliger én duurzamer om het meubel te laten repareren.

Ben je ook gewoon op het meubel uitgekeken? Dan kan je het een lik verf geven zodat het een nieuwe look krijgt.

Ook banken, fauteuils en eetkamerstoelen kan je een tweede leven geven door ze opnieuw te laten stofferen. Ze zijn daarna als nieuw.

5: Tweedehands

Wat nieuws nodig? Kijk dan ook eens voor tweedehands. Alles wat je maar zoekt is te vinden. Of je nu online rondkijkt of gaat snuffelen in tweedehands winkels: je vindt wat in iedere stijl en voor ieder budget.

En je draagt weer een steentje bij qua duurzaamheid, want tweedehands kopen betekent dat het item niet op de afvalstapel belandt én dat er geen grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie van een nieuw exemplaar.

6: Mangohout

Als het om hout gaat, is mangohout een heel duurzame keuze. Dit hout is namelijk een bijproduct van de mangoteelt. Oude mangobomen geven niet genoeg fruit meer en worden daarom gekapt.

Van het prachtige hout kunnen dan meubels gemaakt worden. Het hout heeft een mooie stoere uitstraling en past in allerlei interieurstijlen. Je kan voor naturel mangohout gaan of voor een matzwarte finish.

7: Duurzame verlichting

Duurzame verlichting: een makkelijke en effectieve manier om je huis duurzamer te maken. Vervang je lampen simpelweg door LED lampen. Die zijn erg zuinig in gebruik en gaan lang mee.

Hopelijk kan jij aan de slag met deze duurzame tips zodat ook jij jouw interieur een beetje duurzamer kan maken!

Ontdek meer blogs

Producten