Ergonomie ontmoet stijl: vind jouw tv-meubel voor optimaal kijkcomfort en een trendy uitstraling

Ergonomie ontmoet stijl: vind jouw tv-meubel voor optimaal kijkcomfort en een trendy uitstraling

Het tv-meubel dat je kiest kan een groot verschil maken voor je kijkcomfort. Maar hoe kies je een tv-meubel dat er niet alleen stijlvol uitziet, maar ook “fijn kijkt”? In dit artikel zetten we vijf belangrijke adviezen voor je op een rij.

1: Tv op ooghoogte

Om ervoor te zorgen dat je lekker zit en geen nekpijn krijgt, wil je dat je tv op de juiste hoogte uitkomt. Het is het fijnst als de bovenste helft van je tv-scherm op ooghoogte is.

Hoe hoog moet je tv-meubel dan zijn? Dit ligt aan:

  • De hoogte van je bank
  • De grootte van je tv
  • Je eigen lengte

Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat je goed zit als het midden van de bovenste helft van je scherm op zo’n 95 cm van de grond uitkomt. Je kan je tv even opmeten om erachter te komen hoe hoog je tv-meubel dan moet zijn.

Voorbeeld:

  • Vanaf de onderkant van je tv (pootjes meegerekend) tot het midden van de bovenste helft van het scherm kom je uit op 45 cm.
  • Je wilt dat dit op een hoogte van 95 cm vanaf de grond komt.
  • Je kiest een tv-meubel dat zo’n 50 cm hoog is (95 min 45).

Ga je voor een zwevend tv-meubel? Dan zorg je er met het ophangen voor dat de bovenkant van het meubel op de juiste hoogte uitkomt.

2: Kijkafstand

Voor een beetje ergonomisch verantwoord tv kijken is de kijkafstand ook belangrijk. Over het algemeen wordt een kijkafstand van 2 tot 2,5 keer de diagonale lengte van je tv aanbevolen. Je tv-meubel wil je natuurlijk gewoon tegen de muur zetten. Je bank kan je wel prima ergens midden in de kamer zetten om op de juiste kijkafstand uit te komen.

Game je graag? Dan is het fijn de tv iets dichterbij te zetten zodat je helemaal in je spel op kan gaan. Als je graag sport kijkt, kan je beter een kijkafstand aanhouden die wat aan de ruime kant is.

tv meubel
zwevend tv meubel

3: Hoe breed?

Zorg dat je tv-meubel breder is dan je tv. Minstens enkele centimeters aan beide kanten. Meer mag zeker ook. Als je tv en het meubel ongeveer even breed zijn, ziet het er vreemd uit.

Het tv-meubel mag ook een heel stuk breder zijn dan je tv. Vul de lege ruimte dan wel op met woonaccessoires. Bijvoorbeeld een grote vaas, een groot ornament of juist een groepje kleinere items zoals kaarsen.

4: Kabels netjes weggewerkt

De uitstraling van een mooi tv-meubel wordt toch een beetje verpest als er losse kabels te zien zijn. Kies daarom voor een meubel met een kabeldoorvoer.

5: Welke stijl en kleur tv-meubel?

Er is ontzettend veel keuze, dus je kan altijd een tv-meubel vinden dat helemaal bij jouw stijl en smaak past. Van strakke zwevende tv-meubels tot vintagelook met schuingeplaatste pootjes en donker hout.

Ook qua kleuren kan je alle kanten op. Bijvoorbeeld:

  • Een flink contrast. Denk aan een zwart meubel tegen een lichtbeige muur.
  • Je muur exact dezelfde kleur geven als het tv-meubel, zodat het een mooi geheel wordt.
  • Een ton sur ton kleurenpallet waarbij je tv-meubel dezelfde kleur heeft als de basiskleur van je interieur, maar dan in een andere tint. Denk bijvoorbeeld aan verschillende bruintinten.
  • Alles ertussen in.

Ontdek meer blogs

Producten