Meer tevreden met minder spullen

Het lijkt tegenwoordig een ware hype: ‘ontspullen’. Rust creëren in huis, zorgt voor rust in je hoofd. Sommige mensen kunnen prima functioneren in een rommelige kamer of aan een rommelig bureau, maar veel mensen ook niet. Stel je voor: je komt thuis na een lange, vermoeiende dag op je werk, in een rommelig huis. De eettafel ligt vol met frutseltjes, de keuken is een grote wissewas aan potjes en schaaltjes en de boekenkast staat vol met boeken die je ‘ooit nog moet lezen’. Dit kan zorgen voor onrust en stress. En je thuis moet juist een plekje zijn waar je je helemaal Zen voelt! Kleine stapjes kunnen je al op weg helpen naar een leven met minder spullen, en meer rust en orde in je hoofd.

7 tips voor ontspullen op een rijtje:

 1. Doe alsof je gaat verhuizen! Als je gaat verhuizen wil je ook graag een frisse start maken en niet onnodig dozen met spullen inpakken die je niet meer gebruikt.
 2. Vraag jezelf af: ga ik dit (het komende jaar) echt gebruiken of heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt? En ook belangrijk: word ik er echt blij van en heb ik dit nodig? Ga na wat je écht nodig hebt en waar je écht blij van wordt.
 3. Bedenk je vooral dat als je weggooien heel moeilijk vindt, je het altijd in de toekomst opnieuw zou kunnen kopen. Ga je het hoogstwaarschijnlijk toch niet gebruiken? Doe het dan weg. En als je het in de toekomst toch een keer nodig hebt, kun je er altijd opnieuw een aanschaffen.
 4. Laat alles even door je handen gaan. Op die manier word je je bewust van wat voor gevoel je erbij krijgt als je het wel of niet weg doet. Het welbekende ‘rommellaatje’ lijkt bijvoorbeeld een onbegonnen strijd, maar pak alles rustig 1 voor 1 vast en sta er even bij stil of je het wilt houden ja of nee.
 5. Heb je kinderen, stop dan af en toe speelgoed dat je voor verjaardagen en andere gelegenheden krijgt in een doos op de zolder. Haal af en toe iets nieuws uit deze doos voor je kind om mee te spelen. Zo hoef je bijna geen nieuw speelgoed te kopen en voelt het meerdere keren per jaar alsof je kind weer nieuw speelgoed heeft om mee te spelen, zonder dat je iets nieuws hoeft te kopen!
 6. Zet een kringloop-doos in de kast of op zolder. Telkens als je iets tegenkomt waarbij je denkt ‘dit ga ik niet meer gebruiken of hier maak ik iemand anders veel blijer mee’, doe het dan in de kringloop doos en breng deze doos eens in de zoveel tijd naar een leuke kringloopwinkel in de buurt.
 7. Beloon jezelf! Ga na het opruimen even een lekkere wandeling maken of je favoriete gerecht koken. Ontspullen kan namelijk best intensief zijn en veel energie kosten, maar als je klaar bent zorgt het voor heel veel rust in je hoofd.

Opruimen en opbergen

Tot slot een bonustip: opruimen en ontspullen is natuurlijk niet persé hetzelfde als minimalistisch leven. Wil je graag ontspullen, maar niet je hele leefstijl veranderen, kies dan heel specifiek voor wat je wel en niet in het zicht wilt hebben: dingen waar je blij van wordt in het zicht en meer praktische dingen, die vooral handig zijn, uit het zicht. En voor het opbergen van deze spullen, hebben wij hebben een grote collectie bergmeubelen: van dressoir tot bergkast en van leuke tv meubels tot een vitrinekast in elke woonstijl.

Tot de volgende blog!

Liefs,

Birgit

11 producten
Van hoog naar laag sorteren
 1. Actie
  17%
  Industriële Big B Kabinet Elle
  Industriële Big B Kabinet Elle
  € 1.195,00 € 995,00
  Direct uit voorraad leverbaar
 2. Zwevend TV Dressoir Mat Zwart 2180cm HO-19
  Zwevend TV Dressoir Mat Zwart 180cm HO19
  € 549,00
  Verschillende uitvoeringen leverbaar
 3. Tv Dressoir Hoogglans Wit 120cm Ho-19
  TV Dressoir Hoogglans Wit 120cm HO19
  € 399,00
  Direct uit voorraad leverbaar
 4. Actie
  13%
  Vintage Kast Bride Bruin
  Vintage Kast Bride Bruin
  € 799,00 € 699,00
  Direct uit voorraad leverbaar
 5. Actie
  25%
  Industriële Big B Dressoir Elle
  Industriële Big B Dressoir Elle
  € 1.195,00 € 899,00
  Verschillende uitvoeringen leverbaar
 6. TV-Dressoir Mat Zwart 180 cm HO-19
  TV-Dressoir Mat Zwart 180 cm HO19
  € 549,00
  Verschillende uitvoeringen leverbaar
11 producten
Van hoog naar laag sorteren