Krappe woning? Geen probleem! Met de juiste aanpak laat je je huis groter aanvoelen en benut je de vierkante meters optimaal. Hoe? Dat lees je hier.
1: Daglicht
Daglicht is zo fijn. Het heeft direct invloed op je humeur. En het laat je woning ook nog eens ruimer aanvoelen. Laat daarom zoveel mogelijk daglicht binnen.
- Kies voor luchtige raambekleding in een lichte kleur.
- Hang alleen gordijnen op waar dat echt wenselijk is.
- Zet geen grote decoratiestukken in je vensterbank.
- Zorg dat er buiten geen hoge planten voor je raam staan.
2: Lichte kleuren
Ook lichte kleuren laten je ruimte een stuk groter lijken. Donkere muren lijken juist naar je toe te komen, waardoor het kleiner aanvoelt. Ga dus voor licht.
Geen zorgen: je hoeft zeker niet alles spierwit te houden. Je kan gewoon voor een sfeervolle wittint kiezen en kleurtjes toevoegen.
Als het om kleuren op de muur gaat, is het wel aan te raden voor een lichte kleur te kiezen. Bijvoorbeeld mooi licht luchtblauw, een trendkleur van dit moment. Hetzelfde geldt voor de vloer en grote meubelstukken: ga niet voor te donkere kleuren.
Houd je toch echt van donker? Voeg dit dan gewoon aan je interieur toe, maar met kleine items. Bijvoorbeeld een lichte muur en bank, maar wel donkere kussens op de bank. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat jij het mooi vindt.
3: Glas, glas, glas
Glas heeft een ruimtelijk effect. Simpelweg omdat je erdoorheen kijkt en het dus geen ruimte in lijkt te nemen. Ook draagt het bij aan meer licht in huis. Win-win dus.
Je kan hierbij denken aan glazen deuren, lampen en meubels.
4: Open ontwerpen
In het verlengde van de vorige tip: open ontwerpen. Die lijken ook geen plaats in te nemen waardoor ze bijdragen aan dat luchtige en ruimtelijke gevoel. Deze houten hanglamp is daar een goed voorbeeld van, je kijkt er zo doorheen, net zoals bij open boekenkasten.
5: Spiegels
Met spiegels houd je je ogen voor de gek. Ze laten de ruimte veel groter lijken dan het daadwerkelijk is. Een grote spiegel ophangen is dus zeker een aanrader. Bijvoorbeeld boven je bank of dressoir.
6: Meubels op hoge poten
Hoge slanke poten onder je meubels zorgen ervoor dat het meubel optisch minder ruimte inneemt. Perfect voor een kleine woning dus. Bijvoorbeeld dit Zuiver Dressoir High On Wood. Op hoge houten poten dus, hoe leuk is die naam?
Die “ruimtelijke pootjes” zien we ook bij:
- Bouclé 3-Zits Bank Spencer Beige
- Opbergkast Master Modern Zwart
- Wandkast Bilbao Grijs Midden
- Hoekbank Monte Carlo Beige VR
7: Kleine of grote meubels?
Het lijkt logisch: kleine woning, dus kleine meubels. Toch is dit niet altijd een goed idee. Ga je voor alleen maar kleine meubels? Dan kan het er een beetje popperig uitzien. Als een poppenhuis… Tenzij dat nu net je smaak is, kan je kleine items beter afwisselen met grotere stukken.
Wees dus niet bang om voor een grote bank of eettafel te kiezen.
8: Niet te druk
In een kleine ruimte wordt het al snel te druk en rommelig. Zet dus niet te veel items neer. Niet te veel meubels, maar ook niet te veel decoratie. Het hoeft zeker geen kale saaie ruimte te worden. Kleed de boel aan met stukken die echt de moeite waard zijn en laat het daarbij.
Probeer het verder een beetje opgeruimd te houden, dat maakt ook een groot verschil. Voldoende kastruimte in huis is daarbij onmisbaar.