5 tips voor het inrichten van je woonkamer

5 tips voor het inrichten van je woonkamer

Je woonkamer inrichten, maar geen idee waar te beginnen? Lees dan deze 5 tips.

1: Kies een kleurenpallet

Een van de grootste keuzes die je maakt bij het inrichten van je woonkamer is toch wel het kleurenpallet. De meeste mensen kiezen voor een lichte kleur als basiskleur. Logisch, want dat maakt je woonkamer lekker fris en ruimtelijk.

Lichte kleuren laten de ruimte namelijk groter aanvoelen. Donkere kleuren zorgen er juist voor dat het kleiner lijkt.

Toch kan ook donker een interessante keuze zijn, bijvoorbeeld als je voor de hotel chic stijl gaat. Zorg er dan wel voor dat je genoeg lichtinval hebt. Anders wordt de boel snel te donker.

Met de kleuren die je naast je basiskleur kiest, kan je allerlei kanten op. Wil je dat je woonkamer rust uitstraalt? Kies dan kleuren die dichtbij elkaar liggen. Denk bijvoorbeeld aan zand- en bruintinten.

Mag het juist wel wat spannender van jou? Kies dan voor complementaire kleuren. Bijvoorbeeld donkerblauw en okergeel. Gebruik dan een van de kleuren als hoofdkleur en de ander als accentkleur. De accentkleur laat je niet te veel terugkomen, het moet duidelijk zijn welke kleur de hoofdrol heeft.

2:Maak een lichtplan

De verlichting is vaak een punt wat we op het laatst nog even doen. Paar leuke lampen uitkiezen en klaar.

Een gemiste kans. Verlichting heeft namelijk een enorme invloed op de uitstraling en de sfeer van je woonkamer.

Bij een goed lichtplan wordt er gekeken naar:

  • De grootte van je woonkamer
  • De hoogte van het plafond
  • De kleuren in je woonkamer
  • De natuurlijke lichtinval
moderne hanglamp
bank en fauteuil

3: Neem de tijd voor het kiezen van je bank

De bank is duidelijk het belangrijkste stuk in je woonkamer. Neem daarom de tijd om eens goed na te denken over wat voor bank je precies wilt.

Let hierbij op:

  • Hoeveel zitplaatsen je wilt
  • De beschikbare ruimte
  • Bekleding die bij jouw smaak en huishouden past
  • Jouw favoriete zithoogte, zitcomfort en diepte

Wat betreft dat laatste punt zijn er allerlei technische verhalen te vertellen, maar je kan ook gewoon kijken welke bank je lekker vindt zitten. Let ook eens extra op als je op bezoek bent. Bij wie zit je nu echt lekker? Dan kan je dat type bank als uitgangspunt gebruiken.

4: Maak het af met een tapijt

Een tapijt geeft je woonkamer een gezellig, warm en aangekleed gevoel. Leg daarom zeker een tapijt neer. Je kan voor een tapijt vóór je bank gaan, maar je kan ook een extra groot tapijt nemen en heel je bank erop zetten. Op die manier creëer je een soort eiland voor de zithoek. Gezellig en handig in grote ruimtes.

5: Vergeet de wanden niet

Bij het inrichten van een kamer focussen we ons vooral op wat we allemaal neer gaan zetten, maar hoe zit het met de wanden? Die wil je ook leuk aankleden. Anders blijft het toch een kale boel die onaf aanvoelt.

Ga daarom voor schilderijen, posters, een wandtapijt, een wandplank met leuke deco, noem maar op. Er zijn genoeg opties. Een grote spiegel aan de muur is ook een mooi idee, zeker als je een kleine woonkamer hebt. Een grote spiegel laat je ruimte namelijk groter lijken.

Ontdek meer blogs

Producten