Tips om je houten meubels te onderhouden

Tips om je houten meubels te onderhouden

Hout geeft warmte en sfeer. Rust en gezelligheid tegelijk. Maar hoe zorg je dat je houten meubels mooi blijven? Daar is wat aandacht en liefde voor nodig. Daarom in dit artikel: 7 tips waarmee je houten meubels in topconditie blijven

1: Olie, was of lak

Toegegeven: onbehandeld hout is prachtig. Maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Het is namelijk erg gevoelig en je hebt al snel last van vlekken. De meeste mensen kiezen daarom wel voor een afwerking.

De bekendste opties zijn olie en lak. Een meer traditionele afwerking is was. Al eeuwenlang geliefd en nog steeds wordt het gebruikt, al heeft olie de was wel ingehaald.

Een laagje lak, olie of was beschermt je houten kast of eettafel. Je kan je meubel zo makkelijker schoon houden. Bovendien is het hout zo minder gevoelig voor vocht, kringen en vlekken.

2: Regelmatig schoonmaken

Maak je houten meubels regelmatig schoon. Zo voorkom je dat ze echt vies worden en hoef je niet te boenen. Ligt er alleen wat stof op? Dan kan je een droge doek of plumeau gebruiken.

Meer viezigheid? Neem dan een vochtige doek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Een speciale houtreiniger kan natuurlijk wel.

3: Voorzichtig met vocht

Hout en vocht gaan niet goed samen. Wees hier daarom voorzichtig mee. Toch nattigheid op je houten kast of tafel? Maak dit dan meteen droog.

4: Luchtvochtigheid in huis

Wil je écht goed voor je houten meubels zorgen? Check dan ook eens de luchtvochtigheid in huis. Hout doet het goed bij een luchtvochtigheid van rond de 55%.

5: Onderzetters, placemats, een tafelkleed

Houten tafel? Bescherm deze dan met onderzetters, placemats of een tafelkleed tijdens je maaltijd of drankje. Zo kan je rustig genieten van je eten en drinken, zonder je zorgen te maken om gemors op je geliefde houten tafel.

6: Voorzichtig met zonlicht

Zonlicht: wij worden er vrolijk van. Maar je houten meubel niet. Hout is namelijk gevoelig voor verkleuring. Wees daarom voorzichtig met direct zonlicht op je meubels. Bijvoorbeeld door het houten meubel niet dicht bij het raam te plaatsen of met behulp van goede zonwering en raambekleding.

houten kast
houten ronde tafel

7: Periodiek onderhoud

Geef je houten meubels drie keer per jaar een onderhoudsbeurt. Wacht niet tot je opvalt dat het nodig is, want dan ben je vaak al aan de late kant. Je kan het beter gewoon inplannen. Vaker dan drie keer per jaar kan natuurlijk ook als je merkt dat het nodig is.

Hoe de onderhoudsbeurt er precies uitziet, ligt aan de afwerking. 

Lak

Voor gelakt hout zijn speciale reinigers en onderhoudsproducten te koop. Die heb je niet per se nodig voor je dagelijkse of wekelijkse schoonmaakbeurt, maar het is wel een goed idee om ze voor je periodieke onderhoudsbeurt te gebruiken.

Deze producten zijn bedoeld om de laklaag op te frissen en eventueel ook kleine krasjes te vervagen.

Olie

Heb je een houten meubel dat is behandeld met olie? Dan gebruik je dit ook voor de periodieke onderhoudsbeurt. Dat doe je zo:

  1. Maak het meubel schoon met een doekje en water.
  2. Laat het hout goed drogen.
  3. Breng een nieuwe laag olie aan. Laat dit zo’n twee uur intrekken. Daarna veeg je de overtollige olie weg met een doek.

Tip: zitten er wat krasjes in je meubel? Dan kan je het hout na het drogen even opschuren.

Was

Als je houten meubel in de was is gezet, kan je voor de onderhoudsbeurt was gebruiken of een speciale olie.

De werkwijze is grotendeels hetzelfde als met olie: schoonmaken, laten drogen en dan in de was zetten. Bij was is het belangrijk om stevig te wrijven. Zo wordt het goed verdeeld en kan het goed intrekken.

Ontdek meer blogs

Producten