Welke kleur bank kies je?

Welke kleur bank kies je?

Je bank is het middelpunt van je woonkamer. De kleur van je bank heeft daarom een flinke invloed op de stijl en uitstraling. Voor welke kleur kies jij? Er is geen goed of fout. Het ligt er maar net aan wat jouw smaak is en wat bij jouw woonkamer past.

De kleur van je vloer

Wat is de kleur van je vloer? Als je voor een rustige uitstraling gaat, lijkt het een goed idee om een bank te kiezen die dichtbij de kleur van je vloer ligt. Toch pakt dit vaak niet zo mooi uit. Je bank valt dan als het ware een beetje weg.

Je kan dus beter voor een bank gaan die een stukje donkerder of lichter dan je vloer is. Of een totaal andere kleur, dat kan natuurlijk ook.

Heeft jouw droombank een kleur die te veel op de kleur van je vloer lijkt? Geen probleem. Je kan gewoon een groot vloerkleed in een andere kleur onder je bank leggen, zodat de bank niet wegvalt.

De kleur van je muren

Voor de muren geldt hetzelfde. Het is natuurlijk mooi om de kleur van je muren en bank op elkaar af te stemmen, maar zorg ervoor dat ze niet te veel op elkaar lijken.

Rust of kleur?

Voor veel mensen een lastige keuze: wil je de boel rustig houden of juist wat kleur toevoegen? En hoe vind je hierin een balans? Doordat de bank zo’n groot meubelstuk is, heeft een bank met een opvallende kleur meteen een groot effect.

Hierbij geldt: er is geen goed of fout. Lekker rustig met beige of grijs is prima. Een opvallende bank met geel of groen is ook helemaal goed.

beige bank
blauwe bank

Nadeel van kleur om rekening mee te houden

Houd er wel rekening mee dat je een opvallende kleur vaak sneller beu raakt. Het is natuurlijk zonde als je na een paar jaar uitgekeken bent op je groene bank.

Kies je voor een neutrale kleur? Dan kan je kleur toevoegen met sierkussens. En die kan je gemakkelijk af en toe vervangen als je toe bent aan een nieuwe kleur.

Nadeel van neutraal om rekening mee te houden

Het nadeel van een neutrale bank is dat het sneller wat saai is. Met een opvallende kleur, zoals een blauwe bank, creëer je makkelijker een uniek interieur. Wel kan je met de aankleding al flink wat veranderen aan een “saaie” bank.

Hoe groot is je woonkamer?

Heb je een grote woonkamer? Fijn! Dan kan je kiezen voor licht, donker of kleurrijk.

Is je woonkamer vrij krap? Dan is een lichte kleur vaak een betere keuze. Een donkere bank lijkt namelijk meer ruimte in te nemen. En daardoor lijkt je woonkamer kleiner. Dat wil je natuurlijk niet.

De lichtinval

Een punt waar niet vaak aan gedacht wordt, maar toch zeker ook een belangrijke: hoe is de lichtinval in je zithoek? Komt er veel licht binnen? Dan lijkt de kleur van je bank vaak wat lichter.

Heb je juist niet veel lichtinval in je woonkamer? Dan lijkt je bank al snel wat donkerder. Je kan dan beter voor een lichtere kleur kiezen.

Ontdek meer blogs

Producten