De Wabi Sabi trend

De Wabi Sabi trend

Welkom in de wereld van imperfectie

We leven in een maatschappij waar perfectie hoog op onze lijstjes staat. We willen graag de perfecte baan, de perfecte partner, de perfecte moeder zijn, het perfecte interieur hebben. Want ja, als we maar even aan bijvoorbeeld Instagram denken, waar bijna alleen maar perfecte plaatjes voorbij komen, dan kunnen we erg onzeker worden en nog meer streven naar perfectie. Toch neem ik je in deze blog mee naar een andere vorm van leven, namelijk imperfectie. Wabi- Sabi is een Japanse levensstijl en een prachtige woonstijl. Benieuwd hoe je dit kunt toepassen in jouw leven en jouw interieur?....

Imperfectie

Imperfectie, wat een heerlijk woord eigenlijk. Maar ook best spannend. Voor je gevoel moet je dan een hoop gewoontes los gaan laten. En dat in een wereld waarin alles mooier, sneller, beter moet. Waarin “perfect” zijn een grote rol speelt. Wat maken we het onszelf daar ook onnodig moeilijk mee. Uitputtend om aan de “perfecte wereld” deel te kunnen nemen. Hoe heerlijk dan als je ontdekt dat juist “imperfectie” juist “perfect” kan zijn. Deze vorm van leven zorgt ervoor dat je niet alles zo strak volgens de regels hoeft te doen. Het houdt juist in dat je terug gaat naar de natuur. Naar de puurheid van het leven. Naar Moeder Natuur.

Wabi-Sabi


In de Japanse cultuur is Wabi-Sabi een levensfilosofie. Uit deze levensfilosofie is een prachtige woontrend ontstaan waar ik zo dieper op in ga. Wabi roept op tot eenvoud en rust van natuur of objecten, een zekere vanzelfsprekende elegantie. Het ontbreken van materialisme en nederigheid. Sabi staat voor “ Bloei van de tijd”. Het laat zien dat schoonheid vluchtig is. Maar ook juist zo puur door het verouderen van materialen.

Woontrend


Wabi-Sabi is een woontrend die op het moment veel wordt toegepast. Het interieur wordt bepaald door eenvoud en natuurlijke vormen. Er zijn weinig decoraties, maar de decoraties die er zijn, zijn echte blikvangers. Het Wabi-Sabi decor bestaat uit veel natuurlijk licht, veel hout en steen. Interieurs bestaan uit verweerd hout wat terug komt kasten, salontafels en eettafels. De natuurlijke kleuren bruin en beige worden gebruikt in combinatie met eenvoudige landelijke meubels. Dit kleurenpalet zorgt voor een intieme en stressvrije ruimtes. Houd je toch ook heel veel van kleur, dan is dat ook zeker een mogelijkheid. Zo worden antieke objecten in levendige kleuren geschilderd, dan komt de schoonheid van deze items nog beter tot hun recht. Antieke meubels en decoraties zorgen voor voor een prachtig imperfect beeld.

Kunst

Wabi Sabi kunst. Deze vorm van kunst wordt omschreven als een schoonheid van dingen die onvolledig, vergankelijk en onvolmaakt zijn. Kunstenaars halen hun inspiratie voornamelijk uit de natuur. Schilderen dit of maken er foto’s van. Ook de architectuur is een grote inspiratiebron om imperfecte kunst vast te leggen. Hierin hoef je helemaal niet moeilijk te denken. Ga maar eens een strandwandeling maken en kijk wat je allemaal tegenkomt. Er liggen tal van spullen die aangespoeld zijn uit zee waar al een heel verhaal aan vast zit. Of zoek eens vervallen gebouwen op. Een oude fabriek en ontdek de schoonheid hiervan.

Conclusie


Ben je geïnspireerd geraakt door Wabi Sabi.. en ben je toe aan meer Imperfectie in je leven? Dan is dit een leuke uitdaging voor jezelf. Geniet van servies met wat hoekjes eraf, neem die kruik met scheuren mee naar huis. Maak foto’s van dat aangespoelde stuk hout. Maak het vooral jezelf wat simpeler in je leven. Je zult zien als je Imperfectie gaat omarmen, je het zelf ook gaat uitstralen. Imperfectie begint bij jezelf. En je interieur dat ben jij.

 

Ontdek meer blogs

Producten