Het perfecte tv-meubel vinden

Het perfecte tv-meubel vinden

We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt waarmee je het tv-meubel vindt dat perfect is voor jouw woonkamer.

1: Meten

Als eerste tijd om te meten. Hoe groot mag het tv-meubel zijn? En hoe groot wil je dat het is?

Meet hierbij als eerste de beschikbare ruimte op, maar kijk zeker ook naar de volgende punten.

Andere meubels

Houd rekening met de andere meubelstukken in de kamer. Als je grote meubels hebt staan, past zowel een groot als een klein tv-meubel goed. Zijn je meubels juist van bescheiden formaat? Dan sluit een groot tv-meubel niet mooi aan. De boel raakt dan een beetje uit balans.

Grootte van de tv

Hoe groot is je tv? Als je een flink beeldscherm hebt, wil je ook een grote tv-kast. Anders lijkt de tv extra groot en valt hij erg op. En ook weer die balans. Een megascherm op een klein kastje ziet er gewoon raar uit. Je wilt dat het meubel minimaal 1,5 keer de breedte van de tv is.

Kleuren

Hier zou je misschien niet zo snel aan denken, maar de kleuren spelen ook een rol. Heb je een zwarte muur en wil je een zwart tv-meubel? Dan kan je makkelijk voor een groot exemplaar gaan. Het valt immers weg tegen de muur.

En het tegenovergestelde: met sterk contrasterende kleuren lijkt je meubel sneller groot. Zo steken zwarte tv-meubels erg af bij een witte muur en lijken ze daardoor groter. In dat geval kan je dus beter voor een kast kiezen die niet al te groot is.

zwarte tv meubel
zwevend tv meubel

2: Hoogte 

Als je voor een staand tv-meubel gaat, is het handig om ook even goed naar de hoogte te kijken.

Welke hoogte moet het tv-meubel zijn? Houd hierbij rekening met de ideale kijkhoogte. Als je rechtop op de bank zit, moet de bovenkant van je tv ongeveer op dezelfde hoogte uitkomen als je haar. Meet dit even op, dan weet je zeker dat je goed zit.

Dan ligt het er vervolgens aan of je de tv aan de muur hangt of hem op het tv-meubel neerzet. Zet je hem erop? Dan wordt de hoogte van het meubel je kijkhoogte – de hoogte van je tv.

Bevestig je de tv aan de muur? Houd dan onder de tv zo’n 5 à 10 cm vrij. Dit is een mooie afstand tussen de tv en het meubel.

Zwevend tv-meubel

Ga je liever voor een lekker strak zwevend tv-meubel? Dan kan je uit allerlei hoogtes kiezen. Ga je voor een hoger meubel? Dan monteer je het gewoon wat dichterbij de grond om op je ideale kijkhoogte uit te komen. Zo’n 20 à 30 cm van de grond is een goed uitgangspunt.

3: Opbergruimte

Denk na over wat je wilt qua opbergruimte. Wil je er meteen flink wat kastruimte bij? Of is een plek voor een gameconsole en de afstandsbedieningen voldoende?

En ga je voor lades, kastdeurtjes of open vakken? Het kan allemaal. Het ligt er maar net aan wat je wilt opbergen.

Wil je vooral grote items in het meubel kwijt? Ga dan voor deurtjes. Veel kleine spullen? Dan zijn lades handiger.

Als je mooie decoratie wilt showen, spreekt het voor zich dat open vakken de beste keuze zijn.

4: Stijl

Als laatste stap, maar zeker ook belangrijk: wat voor stijl wil je? Wat past bij jouw smaak en jouw interieur? Ga je voor warm hout, stoer metaal of strak wit? En ga je voor een robuust meubel, een slank model of een modern zwevend tv-meubel?

Ontdek meer blogs

Producten