Je huis ontspullen

Je huis ontspullen

Ontspullen, een woord wat we allemaal wel kennen. Een soort van mode woord zou je kunnen zeggen. Er wordt veel aandacht geschonken aan ontspullen. Tv programma’s worden hierover gemaakt. Er zijn zelfs mensen die je professioneel kunnen helpen met ontspullen. Want ja, waar begin je als je door de bomen het bos niet meer ziet. Je huis, garage of schuur meer een opslag is geworden dan een leefbare ruimte…

Voorjaarsschoonmaak

Vooral in het voorjaar hoor je veel om je heen dat mensen een grote voorjaarsschoonmaak gaan doen. Na maanden binnen te hebben geleefd, wordt de behoefte om de ramen en deuren open te gooien heel groot. De zon gaat steeds vaker schijnen. We gaan meer naar buiten en krijgen letterlijk de lentekriebels. Vaak uit dit zich in willen opruimen en schoonmaken. Wij mensen zijn verzamelaars. Dat is op zich helemaal niet erg, want met spullen maak je je huis gezellig. Maar als deze verzameldrang een beetje uit de hand gaat lopen en op een gegeven moment zo erg wordt, dan raken we een beetje de kluts kwijt . Dat kan ervoor voor zorgen dat je met je handen in t haar zit. En dan juist niet meer gaat opruimen maar het zo laat omdat je niet weet waar je moet beginnen.

Tips om op te ruimen in je interieur

Tip 1:

Zelf kom je al een heel eind als je je kasten gaat opruimen door dit kast voor kast te gaan doen. En laat dan het volgende zinnetje steeds je keuze bepalen:” Word ik nu echt gelukkig van dit voorwerp?” Zo ja, dan blijft het zo nee dan gaat het weg.
Het meest handige is om onderwerp voor onderwerp aan te pakken. Zo begin je bijvoorbeeld bij de kast met boeken en ga je pas iets anders opruimen als je daar klaar mee bent.

Tip 2:

Ruim direct de dingen op die kapot zijn. Vaak denk je dat je het nog kan maken maar de realiteit is dat je dit niet doet. Op deze manier verzamel je zoveel spullen waar je eigenlijk niet meer naar omkijkt.

Tip 3:

Bedenk dat je andere mensen ook heel blij kunt maken met spullen die je al jaren op zolder bewaart zonder dat je er naar omkijkt. Zo is de weggeefhoek of de kringloop een mooi iets om je spullen een 2e leven te geven zonder dat het echt weggegooid wordt. Wil je er toch nog wat geld aan verdienen dan is Marktplaats of de rommelmarkt ook een goed idee.

Tip 4:

Kijk ook goed naar spullen waar je veel dubbel van hebt. Heb je het nu echt allemaal nodig of zou het ook goed zijn als je er maar 1 van hebt. Vaak zijn we te bang om dingen weg te doen….want je weet maar nooit!

Tip 5:

Spullen zijn maar spullen. Er is natuurlijk wel een verschil qua spullen. Zo heb je misschien persoonlijke spullen waar een verhaal aan vast zit. Spullen die je geërfd hebt van een waardevol persoon. Onthoud wel dat de meeste spullen je niet echt gelukkig maken. Geluk zit veel meer in herinneringen maken. Loop dus al je spullen na en stel jezelf de vragen die nodig zijn om de keus te maken van houden of wegdoen.

zwarte opbergkast
mangohouten kast


Opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Je zult merken als je zover bent met opruimen dat je heel blij word van je opgeruimde huis. Zodra alles eruit is wat je weg gaat doen, dan komt de hele leuke taak om je legere kasten weer te gaan inruimen. Heb je bijvoorbeeld een mooie boekenkast staan die helemaal vol lag met bewaarde spullen in plaats van boeken? Dan is het een feestje om er een mooie boekenkast van te maken. Je zult zien dat je ineens weer een boek en of fotoboek uit de kast pakt en die gaat lezen of doorbladeren.

Dat werkt hetzelfde met iedere kast die je opnieuw gaat inrichten. Je ziet echt je spullen die van waarde zijn. Daarnaast ga je merken dat je zoveel meer rust krijgt als je precies wat er in welke kast ligt of staat. Je geniet veel meer van de inrichting van je huis omdat er rust en orde heerst. Dit is ook heel belangrijk voor hoe jij je voelt in je opgeruimde huis.

Volhouden


Het aller moeilijkste maar wel heel belangrijk is het volhouden hiervan. Spreek met jezelf af dat je iedere week een planning hebt wanneer je schoonmaakt. Maar ook dat als er iets nieuws in huis komt er ook weer iets anders weggedaan wordt. Als je sterk genoeg bent om zo te blijven leven, dan gaat dit echt rust bij je brengen. Een echte win-win situatie dus.

Ontdek meer blogs

Producten