Hoe richt je een smalle woonkamer in?

Hoe richt je een smalle woonkamer in?

Heb je een smalle woonkamer en wil je die graag breder en groter laten lijken? Dat kan best een uitdaging zijn, maar met de juiste tips maak je een enorm verschil. En die juiste tips hebben we natuurlijk voor je op een rij gezet.

1: Juiste kleur op de muur

Met de kleuren op de muur heb je een enorm effect op hoe groot, breed, smal of klein een ruimte eruit ziet. Een smalle woonkamer laat je breder lijken door:

  • Een lichte kleur te gebruiken op de twee lange wanden
  • Een donkere kleur te gebruiken op de twee korte wanden

2: Eilandjes maken

In een lange smalle woonkamer is het lastiger om een knus gevoel te creëren. Gelukkig is daar een oplossing voor: eilandjes maken. Aparte hoekjes of zones. Bijvoorbeeld de zithoek en een lees- of speelhoek.

Voor die zones kan je beter geen roomdivider gebruiken. Met een roomdivider lijkt je woonkamer al snel een stuk kleiner.

De zones maak je duidelijk door de meubels die bij die zone horen bij elkaar te zetten op een tapijt. Of je verft een deel van de wand om de zone te onderscheiden.

3: Weg van de muur

We zijn geneigd alle meubels tegen de muur te zetten. Zeker bij een smalle ruimte lijkt dat een logische keuze. Je houdt meer ruimte over in het midden. Je zou denken dat het er dan ruimtelijker uitziet.

Toch is het geen goed idee. Door alles tegen de muur te zetten, wordt de lange smalle vorm juist benadrukt. Zet dus een deel van je meubels los van de muur. Al is het maar een klein stukje. De bank is hierbij het belangrijkste.

Je bank 10 à 20 cm van de muur zetten maakt al een groot verschil. Maar je kan hem zeker ook midden in de kamer zetten. Graag zelfs. Zo kan je de bank ook meteen gebruiken als afscheiding van je zithoek.

grote kast
grote zwarte boekenkast

4: Lange muur? Brede kast!

Zet tegen een van de lange muren een (hele) brede kast. Hoe breder, hoe beter. Een kast over de hele breedte van de muur is perfect. Wat voor kast kies je? Er zijn allerlei opties. Een dressoir, buffetkast, open vakkenkast of gewoon een gesloten kast.

In zo’n brede kast kan je verschillende functies combineren. Je kan het zien als een dressoir, boekenkast en tv-meubel in één. Dat geeft rust in de woonkamer én een stijlvolle strakke uitstraling.

5: Aandacht voor de verlichting

Verlichting: een belangrijke factor bij hoe groot of juist klein je woonkamer lijkt. Laat zoveel mogelijk daglicht binnen en maak een goed lichtplan. Hang spotjes of wandlampen in de hoeken, zodat deze groter lijken.

6: Nieuwe vloer?

Wil je een nieuwe vloer leggen? Dan kan je het beste voor een naadloze vloer gaan of een vloer die in de breedte gelegd wordt.

Een naadloze vloer heeft een enorm ruimtelijk effect. Hierbij kan je denken aan een gietvloer of marmoleum.

Je vloer in de breedte leggen is vooral met laminaat of hout lekker effectief. Je legt de planken dan parallel met de korte muur. Zo ziet je woonkamer er een stuk breder uit.

Ontdek meer blogs