Tips voor het inrichten van een klein appartement

Tips voor het inrichten van een klein appartement

Op zoek naar interieurinspiratie? Dan kom je vooral foto’s tegen van grote ruimtes. Prachtig allemaal. Maar wat als je een klein appartement hebt? Dan heb je een andere aanpak nodig. In dit artikel daarom 10 tips voor het inrichten van een klein appartement.

1: Daglicht

Daglicht maakt ons vrolijk en laat je appartement groter lijken. Laat dus zoveel mogelijk daglicht binnen. Dat betekent:

  • Geen al te grote woonaccessoires in je vensterbank
  • Vitrages of inbetween gordijnen die lekker veel licht doorlaten
  • Donkere gordijnen vermijden

2: Verlichting

Dat daglicht is fijn, maar het is natuurlijk niet iedere dag zonnig weer. En je wilt ook ’s avonds een lekker ruimtelijk effect. Zorg daarom voor een goed lichtplan. Slechts één lamp aan het plafond is geen goed idee. Hiermee krijg je donkere hoeken en schaduwen, waardoor je ruimte kleiner lijkt.

Ga voor meerdere lichtbronnen. Spotjes in het plafond zijn een aanrader.

3: Hoge kasten

Bij het inrichten van een klein appartement wil je goed gebruik maken van de hoogte. Ga daarom voor hoge kasten. Zo heb je lekker veel opbergruimte, terwijl de kast niet veel plaats in hoeft te nemen. En heb je nog wat extra ruimte nodig? Dan kan je natuurlijk altijd nog een mooie mand op de kast zetten om de ruimte nog beter te benutten.

Lichte kleuren en hoge kast
Modulaire bank

4: Wandplanken

Nog een manier om slim gebruik te maken van de verticale ruimte: hang wandplanken op. Prima opbergplek voor boeken of manden met kleine spulletjes.

5: Smalle meubels

Kies voor meubels met een slanke vormgeving. Die nemen niet alleen minder ruimte in, ze laten je appartement ook groter lijken. Meubels met smalle hoge poten zijn ideaal.

6: Geen poppenhuis

We raden je zeker aan om voor slank te gaan, maar maak ‘alles zo klein mogelijk’ niet je motto bij het inrichten van je appartement. Als je alleen maar voor klein kiest, krijg je een vreemd popperig effect. Wees dus niet bang om ook wat grotere items toe te voegen.

7: Modulaire bank

Een modulaire bank is ideaal voor een klein appartement. Je stemt de bank precies af op de beschikbare ruimte, waardoor je die optimaal benut. En door de losse delen kan je ook makkelijk de opstelling van je woonkamer veranderen als je daar zin in hebt.

En ga je na verloop van tijd groter wonen? Dan heb je geen nieuwe bank nodig. Je kan je modulaire bank gewoon uitbreiden met nieuwe onderdelen.

8: Uitschuifbare eettafel

Wil je een eettafel die niet te veel ruimte inneemt, maar wel genoeg zitplaatsen biedt als je gasten hebt? Ga voor een uitschuifbare eettafel. Paar klapstoelen of krukjes erbij en je bent klaar voor een gezellig diner.

9: Keuzes maken

Heel simpel: in een klein appartement moet je keuzes maken. Prop de boel niet te vol. Dat oogt rommelig en de ruimte lijkt er kleiner door. Dat geldt voor meubelstukken en voor woonaccessoires.

Het grote voordeel van minder items, is dat de stukken die er wel staan meer aandacht krijgen.

10: Lichte kleuren

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: kies lichte kleuren. Vooral bij grotere oppervlakken en stukken. Denk bijvoorbeeld aan de muren, de vloer en je bank.

Lichte kleuren laten de ruimte groter aanvoelen. Donkere kleuren hebben het tegenovergestelde effect. Ben je toch echt gek op donker? Pas het dan met kleine stukken en accenten toe.