Een fijne werkplek inrichten: zo doe je dat

Een fijne werkplek inrichten: zo doe je dat

Thuiswerken: je houdt ervan of juist niet. Bij welk kamp je ook hoort, een goed ingerichte werkplek maakt het een stuk fijner. Een plek waar je goed zit, goed licht hebt en in alle rust kan concentreren.

Hoe pak je dat aan? Wij zetten 5 onmisbare tips voor je op een rij.

1: Rust

Kies een plek waar je rustig kan werken. Een goede concentratie is veel waard. Je hebt je taken sneller af en maakt minder fouten.

Bovendien is werken terwijl je telkens gestoord wordt gewoon heel vermoeiend. Ook als je je werk wel op tijd afkrijgt, kan het ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt.

Zorg daarom voor een rustige plek. Een aparte werkkamer is natuurlijk ideaal, maar niet iedereen heeft die ruimte.

Heb jij ook niet de luxe van een aparte kamer? Scherm je werkplek dan in ieder geval af. Bijvoorbeeld met een kamerscherm.

2: Licht

Daglicht geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om fit en energiek te zijn. Precies wat je wilt op je werkplek dus. Kies daarom een plek waar je veel daglicht hebt. De donkere zolder is dus niet ideaal, al is het daar waarschijnlijk wel lekker rustig…

Wat voorrang krijgt - licht of rust - hangt van de situatie af. Hoe donker is het op de donkerdere plek? Hoe druk is het op de drukkere, maar lichtere plek?

3: Bureau

Een goed bureau is onmisbaar. Als je een tijdje aan de keuken- of eettafel hebt gewerkt, ben je waarschijnlijk al tot die conclusie gekomen. Om over werken in bed of op de bank maar niet te spreken. Dat voelt in het begin misschien lekker luxe en comfortabel, maar je rug wordt er niet blij van.

Een bureau is dus echt de investering waard.

Werk je in je woon- of slaapkamer en vind je een bureau niet mooi staan? Ga dan voor een model met een mooi slank design. Dat geeft je wel het comfort van een bureau, zonder echt de duidelijke uitstraling van een bureau te hebben. Zo ziet je kamer er niet ineens als een half kantoor uit.

4: Stoel

Bij dat bureau hoort natuurlijk ook een fijne bureaustoel. Een stoel die in hoogte verstelbaar is, zodat je precies goed zit en geen rugklachten krijgt.

Die juiste zithouding ziet er zo uit:

  • Je knieën in een hoek van 90 tot 110 graden.
  • Vanaf de zitting tot je knieholte ruimte over ter grootte van een vuist.
  • Je rug in een hoek van 90 tot 110 graden ten opzichte van je benen.
  • Ontspannen schouders.

5: Opbergruimte

Opgeruimde werkplek, opgeruimd hoofd. En dat werkt veel lekkerder.

Uit onderzoek blijkt dat een opgeruimde omgeving helpt om beter te functioneren. Het zorgt er zelfs voor dat je beter in staat bent complexe problemen op te lossen. Wie wil dat nu niet?

Houd je werkplek dus opgeruimd. Doe een of twee keer per dag een opruimrondje en zorg dat er voldoende opbergruimte is. Dat kan een bureau met kast of lade zijn, maar ook gewoon een losse wandkast. Als je je spullen maar netjes kwijt kan.

Ontdek meer blogs

Producten