Salontafel decoratie: tips en inspiratie

Salontafel decoratie: tips en inspiratie

De salontafel is niet zomaar een meubelstuk: het is het middelpunt van de woonkamer. Of je nu een minimalistische uitstraling wilt bereiken of een knusse sfeer wilt creëren, de juiste decoratie op de salontafel maakt een groot verschil.

In dit artikel vind je negen decoratie-ideeën en tips om je salontafel te transformeren tot een pronkstuk.

1: Kies je stijl

Voordat je begint met decoreren, is het belangrijk om een stijl te kiezen die past bij de rest van je interieur. En bij jouw smaak natuurlijk. Denk hier dus eerst even over na voor je gaat shoppen. Natuurlijk kan je best verschillende stijlen mixen. Als je er maar voor zorgt dat het geheel bij elkaar past.

2: Stapelen en laagjes

Om je interieur wat meer diepte te geven en de boel wat spannender te maken, is het een goed idee om in laagjes te werken. Denk bijvoorbeeld aan een stapel boeken met mooie kaften, met daarbovenop een beeldje of schaaltje.

3: Natuurlijke schoonheid

Breng de schoonheid van de natuur naar binnen. Dit geeft warmte, gezelligheid, levendigheid en rust tegelijk. Denk bijvoorbeeld aan aardewerk, hout, bamboe en rotan. Het is tof om dit te combineren met een materiaal dat weer een heel andere structuur heeft. Bijvoorbeeld glas of messing. De combi van ruw en glad geeft het geheel echt iets extra’s.

Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een houten dienblad met een grove structuur, met daarop een glazen vaas.

4: Kunstzinnige objecten

Wil je geen dertien in een dozijn interieur? Ga dan voor kunst op je salontafel. Bijvoorbeeld keramiek, een sculptuur of een ornament. Zeker als je hierbij niet voor massaproductie gaat, geeft het je interieur veel karakter.

5: Kaarsen zijn altijd goed

Kaarsen blijven altijd goed. En het fijne is: ze hoeven helemaal niet duur te zijn. Zo kan je makkelijk afwisselen. Denk bijvoorbeeld aan warmere kleuren in de herfst en frisse kleurtjes voor het voorjaar. Het tofste effect krijg je als je voor kaarsen in verschillende formaten en vormen gaat.

6: Groen is ook altijd welkom

Nog meer decoratie waarmee je altijd goed zit: planten. Of het nu een flinke plant is of kleine vetplantjes of cactusjes. Ga je voor kleintjes? Dan is het ook weer leuk om te spelen met de formaten op je salontafel. Bijvoorbeeld drie vetplantjes van verschillende formaten bij elkaar.

7: Dienblad

Een mooi dienblad op je salontafel is ook een aanrader. Daar kan je verschillende decoratiestukken op zetten, zonder dat het rommelig of druk oogt. Ook kan je hier veel gebruikte items op leggen. Zodat je ze altijd op de pak hebt. Bijvoorbeeld je onderzetters.

8: Decoratie die functioneel is

Combineer decoratie met functie. Investeer bijvoorbeeld in echt mooie onderzetters. Of zet een mooi dienblad met mooie glazen en een karaf op je salontafel. Zo maak je het jezelf meteen makkelijker om wat meer water te drinken en het staat erg gastvrij als je onverwachts bezoek krijgt.

9: Maak het persoonlijk

Maak je salontafel persoonlijk door iets toe te voegen dat voor jou echt wat betekent. Denk aan een souvenir van een bijzondere reis, een speciaal familiestuk of iets dat iemand voor jou gemaakt heeft.

Ontdek meer blogs

Producten