Wat is beter: een open vakkenkast of een gesloten wandkast?

Wat is beter: een open vakkenkast of een gesloten wandkast?

Twijfel je tussen een gesloten wandkast of een open vakkenkast? Ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Welke kast het beste is, ligt aan wat je precies wilt. Zowel qua stijl als qua opbergruimte. Dit artikel helpt je om de juiste keuze te maken.

De voor- en nadelen van een open vakkenkast

Wil je spullen opbergen en tentoonstellen? Dan is een open vakkenkast een goed idee. Wat zijn de voor- en nadelen van deze kast precies?

1: Show it

Je hebt volop plaats om je mooiste spullen te laten zien.

2: Speels

Een open vakkenkast heeft een speelse uitstraling. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe je hem indeelt. Je kan dat speelse extra benadrukken of het met de inrichting juist wat strakker maken.

3: Overzicht

Je hoeft niet te zoeken achter deurtjes en in laatjes. Je ziet alles in één oogopslag. Zo vind je gemakkelijk wat je zoekt.

4: Ruimtelijk

Een open vakkenkast geeft een gevoel van luchtigheid en openheid in een kamer.

5: Rommelig

Een open kast oogt eerder rommelig dan een gesloten kast. Om te voorkomen dat het een rommeltje wordt, moet je je spullen altijd netjes opbergen. En dan nog ziet de kamer er in totaal eerder rommelig uit met een open kast.

6: Stof, stof en nog meer stof

Een open vakkenkast levert je een hoop meer schoonmaakwerk op. Bij een gesloten kast neem je alleen de bovenkant af. De deurtjes af en toe. En de binnenkant? Een keer per jaar is genoeg. Bij een open kast is een wekelijkse afstofbeurt van alle vakken en spullen die erin staan geen overbodige luxe.

boekenkast beige
gesloten wandkast

De voor- en nadelen van een gesloten wandkast

Houd je van strak en opgeruimd? Of wil je simpelweg dingen opbergen die niet mooi staan in een open kast? Dan is een gesloten wandkast een beter idee.

1: Rust

Een gesloten kast heeft een rustigere uitstraling en ziet er minder snel rommelig uit. Hierdoor past deze kast ook beter bij een strakke inrichting.

2: Opbergruimte

Een gesloten wandkast biedt je meer opbergruimte. Je kan de planken gewoon vol zetten, zonder rekening te houden met hoe het eruit ziet. Deurtjes dicht en de boel is netjes.

3: Stofvrij

Je spullen blijven stofvrij. Dat scheelt je veel schoonmaakwerk en je spullen blijven netter.

4: Zonlicht

Zonlicht kan je spullen verkleuren. In een gesloten wandkast heb je hier geen last van.

5: Veiliger

Heb je huisdieren of kleine kinderen? Dan is een gesloten wandkast veiliger doordat niet alles op de pak ligt.

6: Saai

Je hebt minder ruimte om je mooie spullen te showen en een gesloten wandkast kan wat saai zijn.

Ook goede opties: een vitrinekast of een deels open kast

Wil je het beste van beiden? Dan is een wandkast met deels open vakken en deels deurtjes een goed idee. Hierin kan je spullen uit het zicht opbergen én je mooiste items tentoonstellen. Wil je juist al je spullen showen, maar ze wel stofvrij houden? Dan is een vitrinekast een mooie optie.

Ontdek meer blogs

Producten