Tips bij het kiezen van je eetkamerstoelen

Tips bij het kiezen van je eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen: er is ontzettend veel keuze. Hartstikke fijn, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Waar begin je? Waar let je allemaal op bij het kiezen? Wij zetten 8 belangrijke tips voor je op een rij.

1: Hoeveel stoelen wil je?

Om te beginnen: hoeveel stoelen wil je? Je hebt per stoel zo’n 70 cm nodig aan tafel (in de breedte). Met deze afstand kan je allemaal fijn zitten, zonder telkens tegen elkaar aan te stoten. Reken dus even uit hoeveel stoelen er aan je tafel passen.

2: Met of zonder armleuningen?

Eetkamerstoelen met armleuningen zitten heerlijk, maar ze nemen wel een stuk meer ruimte in.

Is de ruimte beperkt? Dan zijn stoelen zonder armleuningen verstandiger. Heb je de ruimte en wil je zo comfortabel mogelijk aan tafel zitten? Dan zijn armleuningen zeker een aanrader.

3: Match de hoogte

Wil je dat je de stoelen netjes onder tafel kan schuiven? Meet dan goed hoeveel ruimte er onder de tafel is. Vooral als je stoelen met armleuningen neemt, is het belangrijk om hier goed op te letten.

Met armleuning

Ga je inderdaad voor armleuningen? Houd dan rekening met 2 centimeter speling. De ruimte onder je tafel moet dus minimaal de hoogte van de bovenkant van de armleuning zijn + 2 centimeter.

Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de stoelen niet onder de tafel te schuiven. Dat is ook helemaal prima. Let er dan wel op dat je voldoende ruimte rondom je tafel hebt, zodat de stoelen niet in de weg staan.

Zonder armleuning

Kies je stoelen zonder armleuning? Zorg er dan voor dat je tussen je bovenbenen en de tafel nog zo’n 10 centimeter over hebt om comfortabel te zitten.

eetkamerstoel met armleuning
stoffen eetkamerstoel met armleuning

4: De ideale zithoogte

Eetkamerstoelen zijn met allerlei verschillende zithoogtes te krijgen.

Ben je wat langer? Dan zijn hogere stoelen het fijnst. Ga dan voor een zitting die minimaal 44 centimeter hoog is. Wil je juist stoelen die wat lager zijn? Kies dan voor een exemplaar met een zitting die onder de 44 centimeter zit.

5: Proefzitten is onmisbaar

De hoogte is zeker niet het enige wat bepaalt of een stoel voor jou lekker zit. Ook de zitdiepte speelt mee. En de verhouding tussen je beenlengte en ruglengte.

De beste manier om rekening te houden met al deze factoren? Gewoon gaan proefzitten. Kom in de winkel de verschillende eetkamerstoelen uitproberen en ontdek welke het beste bij jou past.

6: Lekker makkelijk met wieltjes

 Kijk ook eens naar eetkamerstoelen met wieltjes. Niet standaard, maar wel ontzettend fijn in gebruik.

Bang dat dat al snel op een bureaustoel lijkt? Niet nodig! Eetkamerstoelen op wielen zijn in allerlei stijlen te vinden.

7: De achterkant telt ook mee

Bij het kiezen van stoelen kijken mensen vooral naar de voorkant van de stoel. Logisch. Je ziet ze ook overal zo afgebeeld staan. Maar hoe de achterkant eruit ziet, is minstens net zo belangrijk. Daar kijk je immers tegenaan als je niet aan tafel zit.

Kijk dus ook goed naar de achterkant bij het uitkiezen van je eetkamerstoelen.

8: Mix & match

Allemaal dezelfde stoelen is prima. Maar je kan het ook wat speelser aanpakken. Bijvoorbeeld door verschillende kleuren te combineren. Of juist verschillende modellen.

Heb je niet al te veel ruimte, maar wil je wel veel zitplaatsen? Dan is het een goed idee om aan een kant van de tafel eetkamerstoelen neer te zetten en aan de andere kant een eetkamerbank.

Ontdek meer blogs

Producten