Wat is een eclectische woonstijl?

Wat is een eclectische woonstijl?

Kan jij niet kiezen tussen al die trends? Zie je overal wel wat moois? Goed nieuws: je hoeft helemaal niet te kiezen. Je kan ook het beste van allerlei trends met elkaar combineren. Jouw eigen unieke stijl creëren. Dit wordt een eclectisch interieur genoemd.

Wat is een eclectisch interieur?

Het woord eclectisch betekent het beste uitkiezen. Bij een eclectische woonstijl kies je dus van allerlei interieurstijlen “het beste”. De stukken of stijlelementen die jij het mooist vindt. En die combineer je tot een eigen stijl.

Een eclectisch interieur is een stijl die zich niet in een hokje laat plaatsen. Je kan er geen label van een specifieke stijl op plakken. Het is van alles wat.

Minder trends, meer persoonlijk

Het fijne van een eclectische woonstijl is dat het persoonlijk is. Geen dertien in een dozijn. Doordat je helemaal je eigen keuzes en combinaties maakt, krijg je een uniek interieur. Een interieur waarin je precies terugziet wat jij mooi vindt.

Geen rommelverzameling

Is een eclectische woonstijl dan voor verwoede verzamelaars? Kan je het als excuus gebruiken om je huis vol te proppen met alles wat je maar mooi vindt? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Anders lijkt het al snel of je de restanten van een rommelmarkt bij elkaar hebt gezet.

Ook deze stijl vraagt om kritische keuzes en goed kijken wat bij elkaar past. Misschien nog wel meer dan andere woonstijlen. Als je bijvoorbeeld voor Scandinavisch gaat, kan je min of meer een “handboek” volgen. Kies je voor eclectisch, dan ligt alles open. Het is dus echt voor mensen die van interieur houden en die ervan genieten rond te snuffelen en de mooiste stukken uit te kiezen.

Hoe creëer je zelf een eclectisch interieur?

Een eclectisch interieur heeft dus niet echt regels. Maar we geven je natuurlijk graag wat tips om je op weg te helpen.

1: Rustige basis

Een eclectisch interieur kan al snel wat druk worden. Een rustige basis is daarom fijn. Dus liever witte of lichte muren, in plaats van een felle kleur of een behang met een druk patroon.

Wil je juist liever dat laatste? Dan is het een goed idee om dit maar op één muur te doen.

2: Prints en patronen combineren

Prints en patronen doen het goed in een eclectisch interieur. Liever niet op grote oppervlakken dus, wel met sierkussens, vloerkleedjes en woonaccessoires.

3: Verschillende periodes

Het is mooi om elementen uit verschillende periodes te combineren. Oudere stijlen matchen perfect met moderne stukken.

India kast
Eclectisch interieur

4: Nieuw, tweedehands, vintage

In een eclectisch interieur komen nieuw, tweedehands en vintage prachtig samen. Dat geeft je interieur veel karakter. Denk bijvoorbeeld aan een vintagebank met een splinternieuwe salontafel ernaast.

5: Aandacht voor kunst

Ga voor mooie kunststukken. Liever geen massaproductie. Zo maak je je interieur extra persoonlijk.

6: Overdaad schaadt

Een eclectisch interieur mag best iets druk zijn, maar overdaad schaadt. Maak het niet te druk. Als je heel veel items neerzet, valt niets meer echt op. Al die mooie stukken krijgen dan niet de aandacht die ze verdienen. Keuzes maken blijft dus belangrijk.

Kan je geen afscheid nemen van spullen die je over hebt? Sla ze op en wissel af en toe af.

7: Een hoofdstijl

Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan je een woonstijl als basis nemen, waar je vervolgens elementen van andere stijlen aan toevoegt.

Wil je meer lezen over de verschillende woonstijlen? Bekijk dan onze blog over de Japandi woonstijl of ga naar onze woonstijlen overzicht