Alles over het onderhoud van jouw stoffen meubel

Het onderhouden van stoffen meubelen is essentieel om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. In deze korte gids zullen we enkele eenvoudige tips delen om je stoffen meubelen in topconditie te houden. Regelmatig onderhoud is de sleutel, en dat begint met wekelijks stofzuigen en het snel aanpakken van vlekken. Daarnaast is het belangrijk om je meubelen te beschermen tegen direct zonlicht en warmtebronnen. Ten slotte, overweeg jaarlijks professionele reiniging om de levensduur van je stoffen meubelen te verlengen.

Een stof van een meubel is erg bepalend voor de uitstraling, maar ook het comfort. We kunnen meubelstoffen opdelen in drie groepen:

1. Natuurlijke vezels: Deze vezels hebben als natuurlijke eigenschap hun ademend vermogen, waardoor ze behaaglijk aanvoelen.
2. Synthetische vezels: Deze vezels kenmerken zich door een gesloten vezelopbouw. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen vlekken en bevatten een grotere lichtechtheid. Daarentegen is de opnamecapaciteit geringer, hierdoor kan eerder transpiratie ontstaan.
3. Natuurlijke vezels gecombineerd met synthetische: Ook wel ‘blend’ genoemd.

De meubelstoffen voldoen altijd aan de hoogste kwaliteitseisen. Toch zit er verschil tussen natuurlijke en synthetische vezels. Vraag altijd bij een van onze medewerkers wat de juiste behandeling van de desbetreffende stof is.

Alle drie de soorten meubelstoffen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Toch zijn er specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Vraag je verkoopadviseur naar de samenstelling en eigenschappen van je meubelstof.


Tips voor stoffen meubelen

  • Voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom voor de All in House behandeling.
  • Is het meubel voorzien van losse kussens? Klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.
  • Plaats het meubel bij voorkeur niet in direct zonlicht of nabij een kachel, open haard of radiator. Dit voorkomt schroeischade en verkleuring.
  • Probeer regelmatig van plek te wisselen om verzakking te voorkomen.
  • Zuig je meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten).
  • Let op met spijkerkleding. De stof kan afgeven en kan schuren wat slijtage kan veroorzaken.

  • Meer over All in House

    Huisdieren

    Hoewel huisdieren vaak als geliefde gezinsleden worden beschouwd, is het belangrijk om te weten dat hun aanwezigheid op stoffen meubelen kan leiden tot onbedoelde schade. De klauwen van katten en de scherpe nagels van honden kunnen gemakkelijk scheuren en krassen veroorzaken op stoffen bekleding. Daarnaast kunnen haren en vuil zich ophopen en diep in de stof doordringen, waardoor het moeilijk wordt om ze volledig te reinigen. Als je je stoffen meubelen in goede staat wilt houden, wordt het over het algemeen afgeraden om huisdieren er vrij op te laten rondlopen. Overweeg in plaats daarvan huisdierbestendige hoezen of speciale meubelen met huisdiervriendelijke bekleding om zowel je meubelen als je huisdieren gelukkig te houden.


    Materialen

    Natuurlijke materialen

    Natuurlijke stoffen zijn materialen, zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.

    Synthetische materialen

    Synthetische materialen zijn vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden, zoals polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is. Hierdoor is de stof minder gevoelig voor vlekken en licht.

    Velours en platweefsel stoffen

    Een velours stof heeft een licht-donker effect wat ontstaat door het plaatselijk platdrukken van vezeltjes. Dit maakt maakt de stof zo uniek.


    Producteigenschappen

    Verzakking of niveauverschillen

    Verzakken of niveauverschillen is één van de meest voorkomende problemen bij een bank. We vinden het natuurlijk ontzettend fijn om een eigen plekje te veroveren op de bank. Maar hoe fijn dit eigen plekje ook is, goed voor de bank is het helaas niet. Het is daarom verstandig om regelmatig van plek te wisselen en wanneer het mogelijk is om wekelijks de kussens op te schudden en te wisselen. Zo voorkom je niveauverschillen.

    Plooivorming

    De vulling van een nieuwe bank is altijd iets stugger. Het heeft even tijd nodig dat de bank zich gaat vormen naar een optimaal zitcomfort. Dit betekent echter ook dat de bekleding zich ook opnieuw gaat vormen. Nadat een bank een tijdje staat, zullen er rimpelingen, plooien ontstaan. Dit is nodig om het zitcomfort te verhogen. Plooivorming is onvermijdelijk, maar door regelmatig te wisselen van plek en de kussens goed op te schudden kun je het wel beperken. Een bank met een zachte vulling zal eerder gaan plooien dan een harde bank.

    Pilling voorkomen

    Bij een bank kan altijd pilling ontstaan. Bij een nieuwe bank zijn er altijd nog losse vezels aanwezig. Doordat de bank wordt gebruikt zullen de deeltjes loskomen en vormen zich als bolletjes op je bank. Een tweede reden van het ontstaan van pilling is vuil, bijv. van sokken, kleding, haren van huisdieren of plaids. Ook kan een te lage luchtvochtigheid een oorzaak zijn van pilling. Bij een te lage luchtvochtigheid wordt de bank namelijk nog statischer, waardoor het meer vuil aantrekt. Ook kan een bank beschadigt raken door het verkeerd stofzuigen van de bank. Pilling is eenvoudig te verwijderen.

    Onderhoud

    Stofzuigen

    Gebruik voor het stofzuigen van de bank altijd speciale mondstukken. Hierdoor voorkom je beschadiging van de bekleding.

    Warmte & Licht

    Warmte en zonlicht kunnen kleurverschil veroorzaken bij de bank. Probeer de bank daarom niet in direct zonlicht te plaatsen of naast de radiator.

    Vlekken

    Voorkom vlekken door te kiezen voor de All in House behandeling. Hiermee krijgt je zitmeubel neen extra beschermlaagje. Het voordeel hiervan is dat substanties op basis van oliewater en vet- alles wat je kunt eten of drinken - geen vlek meer kan veroorzaken.


    Let op met spijkerbroeken

    Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen en een versneld verouderingscq. ontkleuringsproces kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen.