Alles over het reinigen van jouw marmeren meubel

Marmer heeft al geruime tijd een prominente plek in interieurontwerp. Of het nu gaat om onderzetters, keukenbladen, stoer zwart of klassiek wit, deze diverse natuursteen biedt talloze varianten. Echter, marmer is poreus en bestaat voor 90% uit kalk, waardoor voorzichtigheid geboden is bij het schoonmaken ervan. Hier zijn zes handige tips om de pracht van marmer te behouden.

Tip 1: Onmiddellijk opruimen van vloeistoffen

De eerste regel bij het onderhouden van marmer (en andere natuurstenen) is om gemorste vloeistoffen direct op te ruimen. Met name zuurhoudende producten zijn schadelijk voor marmer. Een beetje gemorst wijn of sinaasappelsap? Onmiddellijk opdeppen met een keukenpapiertje! Dit geldt overigens ook, zij het in mindere mate, voor water. Marmer absorbeert namelijk vloeistoffen, wat snel tot verkleuring kan leiden op je prachtige marmeren keukenblad of salontafel.

Tip 2: Voorzichtig met reinigingsmiddelen

Marmer en agressieve schoonmaakmiddelen gaan meestal niet goed samen. Gebruik ze met mate en geef de voorkeur aan dagelijkse schoonmaak met water. Indien je toch een schoonmaakmiddel wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor het reinigen van een marmeren keukenblad, kies dan voor producten met weinig tot geen zuren. Vermijd citroen en schoonmaakazijn. Een optie is om marmer te reinigen met een milde groene zeep. Je kunt ook overwegen om een speciale marmerreiniger te gebruiken, zoals HG Natuursteen Reiniger Glansvloeren 1L - Marmer & Natuursteen - voor streeploze reiniging. Als je de voorkeur geeft aan een allesreiniger, ga dan voor een ecologische variant.

Tip 3: Naspoelen met water

Het is belangrijk om het oppervlak na te spoelen met water, omdat marmer en schoonmaamiddelen niet heel goed samen gaan. Het is dus belangrijk om het oppervlak nog na te spoelen met water zodat alle zeepresten zeker verwijderd zijn van het oppervlak.

Tip 4: Voorzichtig afdrogen

Na het reinigen is het verstandig om het marmer voorzichtig droog te maken met een zachte doek of zeem, om te voorkomen dat waterdruppels zichtbaar blijven.

Tip 5: Bescherming van het materiaal

Het is sterk aanbevolen om marmer te impregneren. Dit kun je zelf doen met een impregneermiddel zoals HG Natuursteen Impregnerende Beschermer (HG Product 32) - 1L - voor bescherming tegen vuilindringing - geschikt voor granito en marmercomposiet. Dit is vooral van belang bij veelgebruikte toepassingen zoals keukenbladen of marmeren gootstenen. Impregneren voorkomt vlekken, inclusief vetvlekken, en behoudt de schoonheid van het marmer. Het impregneermiddel wordt aangebracht op het oppervlak en dringt diep door in de bovenste laag. Er bestaan ook speciale middelen die de kleur van het marmer verdiepen, waardoor de aders beter zichtbaar worden.