Wit in je interieur: waarom en hoe?

Wit in je interieur: waarom en hoe?

Wit zie je in bijna ieder interieur terug. En dat is niet voor niets. Wit is lekker fris, laat zich met alles combineren en maakt je huis ruimtelijk.

Wat doet wit precies voor je interieur? En hoe creëer je een mooi interieur met veel wit?

Voordelen van wit

Vier redenen waarom we zo van wit houden.

1: Rust & kalmte

Wit is dé kleur als je een rustig interieur wilt. Een interieur dat kalmte uitstraalt. Waar je heerlijk tot rust komt.

2: Licht & ruimte

Hoe lichter je interieur, hoe groter de ruimte lijkt. Wit is dus ideaal om je huis groter te laten lijken. En dat geeft een fijn gevoel. Een ruimte met veel wit en veel licht kan zelfs een gevoel van vrijheid geven.

3: Combineren & afwisselen

Wit past letterlijk bij iedere woonstijl. Of je nu voor minimalistisch, Scandinavisch of juist landelijk gaat. Je kan er alle kanten mee op.

En dat geldt ook voor kleurcombinaties. Wit laat zich overal mee combineren.

4: Tijdloos & neutraal

Als laatste voordeel, maar zeker ook belangrijk: wit is tijdloos. Het is geen trendkleur die straks weer uit de mode is. Wit blijft altijd goed. En het verveelt ook niet snel. Perfect dus voor de basis van je interieur, waar je jaren mee vooruit kan.

Met de basis bedoelen we de muren en grotere meubelstukken. Bijvoorbeeld witte kasten en witte tv-meubels.

witte bank
witte fauteuil

Wit in je interieur: 4 tips

De voordelen van wit goed terug laten komen in je interieur? Zo pak je dat aan.

1: Wit, wit of wit?

We hebben het nu de hele tijd over wit alsof het één kleur is. Maar eigenlijk is het niet zo simpel. Wit is er in allerlei tinten. Vaak zie je het verschil tussen de wittinten pas goed als je ze naast elkaar houdt.

Alle tinten hebben net een ander effect. Zo oogt wit met wat geel erin heel warm, terwijl wit met een vleugje blauw erin koud oogt.

Als je voor wit kiest, is de volgende vraag dus: welk wit? Welke uitstraling wil je? Aangenaam en warm? Of juist strak en modern? Je kan natuurlijk ook voor de middenweg gaan.

2: Kleur & een accentmuur

Wit is dus perfect voor je muren, maar een kleurtje erbij is natuurlijk ook welkom. Dat geeft je interieur veel sfeer. Het is mooi om een van de muren wel een kleurtje te geven. Dat kan een trendkleur zijn of gewoon je eigen lievelingskleur.

Omdat het maar om één muur gaat, kan je de kleur makkelijk weer veranderen als je er op uitgekeken bent.

3: Wit & sfeervol

We zijn dus gek op wit, maar te wit is ook weer niet goed. Als je weinig kleur en texturen toevoegt, kan een wit interieur kil aanvoelen. Het ziekenhuisgevoel. Dat wil je natuurlijk niet.

Een interieur met veel wit maak je sfeervol door:

  • Voor neutrale tot warme verlichting te kiezen. Geen koel licht.
  • Kleuren toe te voegen. Frisse kleuren, zachte pastels of warme tinten: alles kan.
  • De boel meer diepte te geven door zachte texturen te gebruiken. Denk aan een donzig tapijt, zachte kussens en een knus dekentje op de bank.

4: Wit & natuurlijke materialen

Over texturen gesproken: daar zijn natuurlijke materialen ook perfect voor. Wit en natuurlijke materialen zijn een geweldige combinatie. De frisheid van het wit, in combinatie met de warmte van bijvoorbeeld hout. Denk aan houten tv-meubels of mangohouten kasten tegen een witte muur.

Ook met accessoires kan je natuurlijke materialen toevoegen. Aardewerk, rotan, zeegras, linnen, wol. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Ontdek meer blogs