Welke kast kies je als je een kleine woonkamer hebt?

Welke kast kies je als je een kleine woonkamer hebt?

Heb je een kleine woonkamer en wil je graag voldoende opbergruimte? Dit artikel helpt je op weg om de beste kast voor jouw woonkamer te kiezen.

1: Een kast over de hele wand

Het klinkt misschien raar, zo’n grote kast in een kleine woonkamer. Maar een wandvullende kast (oftewel een kast over de hele breedte van je wand) heeft juist een rustige uitstraling én geeft je interieur een luxe tintje.

 

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de functie. En dan zit je helemaal goed met zo’n brede wandkast. Je hebt een zee aan opbergruimte. Voor wat speelsheid en luchtigheid wissel je gesloten kastdelen af met open vakken. Zo kan je je mooie spullen showen en de rest netjes uit het zicht opbergen.

2: Hoge kasten

Als je weinig vierkante meters hebt, is het slim om de hoogte goed te benutten. Ga dus voor een hoge kast. Denk aan een boekenkast of een hoge vakkenkast. Een boekenkast is zeker niet alleen geschikt voor boeken. Je kan er ook perfect je mooie items in showen. Of zet er wat toffe mandjes in om losse dingen in op te bergen.

Bonus: een smalle hoge kast laat je woonkamer hoger lijken. Zo voelt de ruimte groter aan.

3: Slanke look

Ben je bang dat je woonkamer er te volgepropt uitziet met een kast erbij? Ga dan voor een model met een slank uiterlijk. Bijvoorbeeld een kast op smalle hoge poten.

4: Een open kast (of toch niet?)

Ook een open vakkenkast heeft een luchtige uitstraling. Of zo’n open kast ook echt de beste keuze is voor jou, hangt af van wat je wilt opbergen. Boeken, decoratie en wat mandjes of kistjes met losse spullen zijn prima.

Hoge kast
Vakkenkast

Zijn het vooral veel spullen die niet zo mooi zijn om tegen aan te kijken? Of die al snel rommelig staan? Dan kan je beter voor een dichte kast gaan. Een kleine woonkamer ziet er namelijk al snel chaotisch uit, dus je wilt de kast niet te druk maken.

Een combi is natuurlijk ook een goede optie: deels kastdeuren en deels open vakken.

5: Lichte kleur

Als je voor een grote kast gaat, is het fijn om een lichte kleur te kiezen als je klein behuisd bent. Dat kan wit zijn, maar beige kasten zijn ook een hele goede optie als je wat warmers wilt. Beige kasten passen helemaal bij de interieurtrends van dit moment. Ze stralen zowel warmte als rust uit, wat een heel fijn gevoel geeft. En beige is ook nog eens makkelijk te combineren. Probeer maar eens een kleur te bedenken die niet met beige samengaat.

Wil je liever een meer natuurlijke uitstraling? Dan is een kast in een lichte houtkleur een goed idee.

6: Wandplanken

Wil je extra opbergmogelijkheden, maar heb je geen ruimte voor een kast? Of heb je een lage kast of een dressoir staan waarin je net te weinig opbergruimte hebt? Dan zijn wandplanken een goede optie. Je verliest geen ruimte en hebt toch net weer wat meer opbergmogelijkheden.

Producten