Wandkleden: de must-have wanddecoratie van 2023

Wandkleden: de must-have wanddecoratie van 2023

Een wandkleed suf en ouderwets? Echt niet. De laatste jaren zijn wandkleden helemaal terug van weggeweest. Wij omarmen deze trend ook. Want een wandkleed geeft je interieur een flinke dosis sfeer. Daarom zetten we ze in dit artikel in de spotlight.

Wandkleden: geschiedenislesje

Wandkleden zijn nu helemaal hip, maar ze zijn zeker niet nieuw. Als we de geschiedenis induiken zien we dat ze in de vroege middeleeuwen al geliefd waren. Eerst vooral vanwege praktische redenen: die koude tochtige muren waren niet zo aangenaam. Om de boel binnen behaaglijker te maken was een wandkleed ideaal. Later werden wandkleden ook geliefd als decoratie. Vooral in paleizen en landhuizen tijdens de Renaissance en de Barok. En nu is het wandkleed weer helemaal terug. Voor iedere woning!

De voordelen van een wandkleed aan je muur

Waarom zijn wandkleden zo geliefd?

1: Mooi & opvallend

We beginnen maar met het meest voor de hand liggende voordeel: de looks. Je hangt een wandkleed natuurlijk op omdat je het mooi vindt.

Een wandkleed valt ook lekker op. Zeker als je voor een flink formaat gaat. Perfect voor als je interieur nog een eyecatcher mist.

2: Textuur, warmte en gezelligheid

Een kamer met allemaal harde en gladde oppervlakken voelt koud aan. Vaak ziet de boel er kaal uit, ook al doe je je best om het gezellig te maken. Wat je nodig hebt om die gezelligheid echt voor elkaar te krijgen is zachtere texturen. Door zachte texturen toe te voegen maak je je interieur af. Het zorgt voor een warme en comfortabele uitstraling. Een wandkleed is hier perfect voor.

3: Fijne akoestiek

Een gesprek voeren in een kale ruimte? Dan klinkt de boel heel onaangenaam. Hoe meer zachte materialen in een ruimte, hoe fijner de akoestiek. Dat komt omdat ze geluidsgolven absorberen. En daar komt een wandkleed dus ook weer goed bij van pas.

Heb je een kamer met veel harde oppervlakken waar de akoestiek niet fijn is? Hang een lekker groot wandkleed op en je zult meteen verschil merken.

4: Kan altijd

Wandkleden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, maten en materialen. Daardoor zijn ze geschikt voor bijna elke ruimte. Of het nu je woonkamer, hal, slaapkamer of werkkamer is die wat extra sfeer nodig heeft: een wandkleed kan altijd.

Wandkleed bloem
Wandkleed Japandi

Wandkleed kopen? Dit wil je weten!

Ook een wandkleed kopen? Deze tips helpen je op weg.

1: Stijl en kleuren

Kijk goed rond welke stijlen en kleuren er allemaal zijn. Je kan echt allerlei kanten op. Wat past bij jouw smaak en jouw interieur? Het is natuurlijk mooi als je de kleur(en) van je wandkleed ook ergens anders in je interieur terug laat komen.

2: Afmetingen

Waar wil je het wandkleed ophangen? Tijd om even goed te meten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan met een kleed dat toch niet goed past.

Kies een afmeting die past bij de ruimte. Wees niet bang om voor groot te gaan. Een klein wandkleedje op een grote kale muur ziet er gek uit.

3: Materiaal en afwerking

Wandkleden zijn er in verschillende materialen. Bijvoorbeeld katoen, wol, zijde en synthetische vezels. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen looks en eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een grovere structuur met een stoere uitstraling of juist de chique look van velvet. Je kan allerlei kanten op.

 

Ben je benieuwd geworden naar onze collectie wandkleden? Bekijk dan ons aanbod wanddecoratie online of breng een bezoekje aan onze winkel in Wijchen en ontdek de mogelijkheden.