Van rommelig naar gestyled: tips voor een opgeruimde vakkenkast

Van rommelig naar gestyled: tips voor een opgeruimde vakkenkast

Een vakkenkast staat hartstikke tof, maar heeft wel een nadeel: het kan snel rommelig worden. Hoe zorg je ervoor dat jouw kast er stijlvol uitziet in plaats van chaotisch? We zetten de 8 belangrijkste tips voor je op een rij.

1: Begin met een leeg canvas

Het werkt het makkelijkst als je met een leeg canvas (oftewel een lege kast) begint. Haal dus om te beginnen alles uit je kast.

2: Sorteer alles

Sorteer alle spullen uit de kast. Maak groepjes van dingen die bij elkaar horen. Houd hierbij ook meteen in gedachten waar je de spullen wilt opbergen. Je kan bijvoorbeeld een groepje maken van spullen die je op ooghoogte wilt hebben en spullen die juist onderin de kast komen te staan.

3: Minimaliseer indien nodig

Was de kast eigenlijk wat te vol? Dan is dit een goed moment om uit te zoeken wat er weg kan. Welke spullen heb je niet meer nodig en kan je weggeven of verkopen? En welke spullen kan je ergens anders opbergen zodat je vakkenkast netjes blijft?

Dit is zeker de moeite waard om de tijd voor te nemen. In een open vakkenkast wil je ruimte open laten. Als je de boel vol zet, ziet het er rommelig uit. Ook als je je best doet om de kast zo goed mogelijk te organiseren. Minder spullen in de kast = een stijlvolle uitstraling.

4: Kies mooie opbergmanden of dozen

Gebruik opbergdozen of manden om kleine voorwerpen in op te bergen. Ook handig om spullen in op te bergen die je niet zo mooi vindt staan in het zicht.

Investeer in manden of dozen die je echt mooi vindt. Gebruik je de spullen niet vaak? Dan is het fijn om een exemplaar met deksel te kiezen. Zo blijven je spullen stofvrij.

beige kast
zwarte kast

5: Gebruik boekensteunen

Gebruik je je open kast als boekenkast? Gebruik dan boekensteunen om de boeken netjes op hun plaats te houden. Je kan voor simpele slanke steunen gaan, maar je kan ook toffe decoratieve boekensteunen kiezen om je kast meteen iets extra’s te geven.

6: Kleine accessoires in groepjes

Grote accessoires kan je prima alleen plaatsen. Graag zelfs. Je plaats dan bijvoorbeeld een grote vaas of een groot ornament in een vak. Zet je ook kleinere items neer? Maak dan groepjes. Bijvoorbeeld drie accessoires van verschillende formaten bij elkaar.

7: Voeg verlichting toe

Wil je de uitstraling van je kast echt naar een hoger niveau tillen? Voeg dan verlichting aan je open vakkenkast toe. Dit geeft je interieur een luxe uitstraling. En natuurlijk zet je je pronkstukken zo echt goed in de schijnwerper.

8: Periodieke reset

Helemaal tevreden met je resultaat? Top! Hoelang je kast ook echt zo mooi georganiseerd blijft, hangt een beetje af van je gewoontes en je huishouden. Maar de ervaring leert dat het na een tijdje toch weer rommelig wordt. Dat is normaal. Plan daarom een periodieke reset in. Bijvoorbeeld iedere maand. Als je de basis goed hebt aangepakt, is maandelijks 10 minuten aan je kast besteden waarschijnlijk al voldoende.