Huis verkopen of verhuren? Zo maak je je huis aantrekkelijker

Huis verkopen of verhuren? Zo maak je je huis aantrekkelijker

Wil je je huis zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de verkoop of verhuur? Lees dan zeker deze acht tips even door.

1: De eerste indruk

We zijn vaak vooral gefocust op de binnenkant. Wil je echt een goede indruk maken? Besteed dan ook aandacht aan de buitenkant. Zorg dat de voortuin netjes verzorgd is en je portiek en voordeur schoon. Geef kozijnen of de gevel een nieuwe lik verf als dat nodig is.

2: Grote opruiming

Begin met een grote opruiming. Hoe minder rommel in huis, hoe aantrekkelijker. Als je zelf gaat verhuizen, maak je meteen je eigen verhuizing makkelijker met die grote opruiming. Doe dingen die je niet meer nodig hebt gewoon weg. En organiseer de spullen die je houdt. Geef alles een plekje in de kasten.

3: Maak het minder persoonlijk

Persoonlijke spullen schrikken huurders en kopers onbewust af. Ja, natuurlijk weten ze dat die spullen weg zijn als zij er zelf gaan wonen. Maar toch heeft het effect.

Met jouw persoonlijke spullen overal, ziet de huurder of koper de woning vooral als jouw plekje, in plaats van zijn of haar potentiële woning. Je wilt juist dat ze zichzelf al helemaal voor zich zien in de woning. Waar ze hun spullen neerzetten. Hoe ze daar uitgebreid ontbijten. De kinderen daar spelen. Familie en vrienden op bezoek komen. En die fantasie lukt niet zo snel met jouw familiefoto’s op het dressoir. Maak het dus zo onpersoonlijk mogelijk.

4: Grote schoonmaak

Na al dat opruimen is het tijd voor een grote schoonmaak. Denk qua aanpak aan een voorjaarsschoonmaak. Pak alle ruimtes in huis grondig aan. Vanaf het plafond tot de plinten en de vloer.

5: Repareer eventuele schade

Loop je huis na op eventuele schade en gebreken. Denk aan een putje in de muur, een vloer die kraakt of een losse handgreep. Al die kleine punten tellen mee. Laat potentiële huurders en kopers zien dat er met liefde voor de woning gezorgd is.

6: Neutrale kleuren

Neutrale kleuren op de muren geven je woning een frisse en moderne uitstraling. En het helpt ook weer om de boel minder persoonlijk te maken. Zonder jouw opvallende lievelingskleur op de muren, fantaseert de potentiële koper of huurder makkelijker over wat hij of zij allemaal met de ruimte kan.

grijze bank
Neutrale muurkleur

Wil je je huis gemeubileerd verhuren? Dan geldt ook voor de meubelstukken: ga voor neutrale kleuren. Een grijze of beige bank is bijvoorbeeld een goed idee.

7: Zoveel mogelijk licht

Laat zoveel mogelijk daglicht binnen. Zo lijkt je woning groter. En het zorgt voor een positief gevoel. Houd de ramen daarom zoveel mogelijk vrij.

Zorg ook voor goede kunstverlichting. Ook dit helpt om je woning groter te laten lijken. Besteed extra aandacht aan donkere hoekjes. Voorzie deze bijvoorbeeld van spots.

8: Lekker geurtje

Stap je ergens binnen waar het lekker ruikt? Dan heb je meteen een fijn gevoel bij de plek. Ruikt het juist muf? Dan voel je al snel een afkeer. Zorg daarom voor een lekkere geur in huis. Dat doe je door:

  • Goed te luchten en ventileren
  • De boel goed schoon te houden
  • Geurstokjes of een huisparfum te gebruiken. Ga hierbij voor een neutrale geur en zorg ervoor dat de geur niet te sterk is.