Een guideline voor het kiezen van de juiste stof voor je bank

Een guideline voor het kiezen van de juiste stof voor je bank

Het kiezen van de stof voor je bank is best een punt. Het is niet alleen bepalend voor de looks, maar ook voor het comfort. En voor hoe makkelijk (of juist moeilijk) je bank is in onderhoud. Waar let je allemaal op? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

1: Je huishouden

We focussen ons vooral op de praktische kant. Wat je wel en niet mooi vindt is niet zo moeilijk. Maar wat is handig met jouw huishouden? Dat is een belangrijke om goed over na te denken. Heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan wil je een stof die je makkelijk schoon kan houden. En waar je niet ieder vlekje op ziet.

Met huisdieren is het ook belangrijk om erop te letten dat de stof niet gevoelig is voor lusjes en halen.

2: Hoe wordt de bank gebruikt?

Denk na over hoe de bank zal worden gebruikt. Wordt er alleen een uurtje tv gekeken ’s avonds? Of leven jullie echt op de bank? Eten jullie op de bank? Hebben jullie vaak bezoek (met koffie en lekkers op de bank)? Als de bank veel wordt gebruikt, moet de stof duurzaam zijn. En natuurlijk ook weer makkelijk schoon te houden.

3: Valt er veel daglicht op de bank?

Meubelbekleding kan verkleuren door zonlicht (direct en indirect). Het verschilt sterk per stofsoort hoe snel je hier last van hebt. We noemen dit de lichtechtheid van de stof. Los van de stofsoort speelt ook de kleur een rol. Bij een donkere bank zie je sneller verkleuring dan bij een lichte.

Sta daarom ook even stil bij waar je bank komt te staan en hoeveel licht erop valt.

4: Hoeveel onderhoud?

Hoeveel onderhoud mag de bank nodig hebben? Wil je het zo makkelijk mogelijk? Of mag het ook bekleding zijn die je regelmatig moet reinigen en verzorgen?

5: Verdiep je eens in de verschillende stofsoorten

Er zijn een heleboel verschillende stofsoorten. Kijk niet alleen rond naar wat je mooi vindt, maar let ook op de eigenschappen. Hieronder vind je veelgebruikte stoffen voor bankbekleding.

Fijn geweven stof

Fijn geweven stof past goed in een druk huishouden met kinderen of huisdieren. Je hebt bij deze stof niet snel last van lusjes en haken. Ook is deze stof niet gevoelig voor zitspiegels.

Fijn geweven stof heeft een strakke uitstraling en is vrij makkelijk schoon te houden.

Grof geweven stof

Bij grof geweven stof worden dikkere draden gebruikt en dat zie je duidelijk terug in de stof. Het is een sterke stof, maar wel wat gevoeliger voor lusjes en haken dan fijngeweven bekleding. De stof is niet gevoelig voor zitspiegels. Wel kan vuil tussen de draden komen te zitten. Regelmatig de bank goed stofzuigen is dus een must.

Boucle bank
grof geweven stof

Effen stof

Een effen stof is simpelweg een stof in één kleur. Dat geeft een mooie strakke uitstraling, maar vlekken vallen snel op.

Hoe gevoelig de stof is voor verkleuring, hangt af van:

  • De kleur. Over het algemeen geldt: hoe donkerder, hoe gevoeliger.
  • Of de stof voor of na het weven gekleurd is. Als de stof na het weven gekleurd is, is de bank gevoeliger voor verkleuringen.

Gemêleerde stof

Een gemêleerde stof bestaat uit verschillende kleuren draden. Op deze bank zie je vlekken minder snel. Ook is gemêleerde stof vaak goed bestand tegen verkleuring. De draden worden voor het weven geverfd.

Velours

Velours heeft een luxe uitstraling en is zeer geschikt voor intensief gebruik. Het gaat ook prima samen met huisdieren en is makkelijk schoon te houden. Wel heb je bij velours snel last van een zitspiegel.

Leer

Leer is een prachtig natuurmateriaal. Het is prijzig, maar ook erg duurzaam. Het wordt met de jaren mooier. Het heeft wel wat liefde nodig: je moet het regelmatig reinigen en conditioneren. Leer is gevoelig voor krassen en verkleuring door zonlicht.

Kunstleer

Kunstleer is een stuk vriendelijker geprijsd, maar ook minder duurzaam. Het is makkelijk in onderhoud en vlekbestendig. In de zomer heeft kunstleer een belangrijk nadeel: het voelt al snel warm aan.

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies bij je keuze? Bel, mail of kom gezellig langs in onze winkel in Wijchen.

024 - 6454845

info@zen-lifestyle.nl