De najaarstrends van 2023 voor je interieur

De najaarstrends van 2023 voor je interieur

Kortere dagen, donkerder weer en dalende temperaturen. Erg? Nee hoor. Alleen maar reden om het binnen knus en gezellig te maken. Welke interieurtrends helpen je daarbij? In dit artikel zetten we de najaarstrends van 2023 voor je op een rij.

1: Ronde vormen

In de koude seizoenen hebben we extra behoefte aan knusheid en geborgenheid. Ronde vormen passen hier helemaal bij. Die geven je interieur een zachte en vriendelijke uitstraling. De trend van ronde en organische vormen is dus perfect om in het najaar (extra) toe te passen.

Hoe pak je dat aan? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Woondeco met ronde en zachte vormen
  • Ronde kussens op de bank
  • Een rond tapijt
  • Een ronde salontafel of bijzettafel

Wil je het groter aanpakken? Ga dan voor een ronde bank of een bank met mooie afgeronde vormen. Dat zet pas echt de toon in je interieur.

2: Natuur en duurzaamheid

Een trend die we al een tijdje zien en die het ook dit najaar goed doet: duurzaamheid en natuurlijke materialen. Je kan je afvragen of we dit nog wel een trend kunnen noemen, of dat het meer een nieuw bewustzijn is?

Voor een duurzaam interieur kies je voor:

  • Natuurlijke materialen
  • Lokaal shoppen
  • Hergebruik en tweedehands
  • Energiezuinige verlichting en apparaten

En bovendien: kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Koop niet allerlei goedkope prullen waar je al snel weer op uitgekeken bent (of die na een jaartje al niet meer mooi zijn…). Investeer in plaats daarvan in kwaliteit waar je jarenlang van kunt genieten. Beter voor het milieu en op lange termijn ook voor je portemonnee.

3: Hout, hout en nog meer hout

We noemden de natuurlijke materialen al even. Daar speelt hout een belangrijke rol bij. Dit najaar zien we ook weer ontzettend veel hout in de interieurtrends.

Hout geeft je interieur warmte, rust en sfeer. En het gaat ook nog eens lang mee. Met een houten vloer of houten meubels heb je het grootste effect te pakken. Of wat dacht je van een gezellige houten wand?

Wil je geen grote uitgaven doen? Dan kan je die fijne warmte in huis halen met houten accessoires.

ronde tafel
beige accessoires

4: Warmte, gezelligheid en nostalgie

Over warmte gesproken: dat is ook een belangrijke najaarstrend. En dan het liefst met een flinke dosis nostalgie. Bijvoorbeeld met vintage meubels en kleuren zoals beige en warme bruintinten. Donkere houtsoorten passen hier ook perfect bij. Denk bijvoorbeeld aan notenhout, acaciahout en de trend van dit moment: mangohout.

5: Retro jaren 70

Retro elementen uit de jaren 70 zien we ook volop terug. Dat kan je groots aanpakken, maar het mag ook zeker subtiel. Het is juist tof om in een rustig interieur hier en daar een retro twist toe te voegen. Met een geometrisch patroontje of een opvallende pop of colour, zoals paars. Of ga voor de warme retro kleuren zoals bruin, oranje en geel. Precies de kleuren die je ziet bij een boswandeling in de herfst.

Donker hout past ook helemaal bij deze woonstijl. Net als andere natuurlijke materialen zoals kurk en rotan.