5 tips voor het ontwerpen van je ideale kastenwand

5 tips voor het ontwerpen van je ideale kastenwand

Wil je echt lekker veel opbergruimte? Dan is een kastenwand ideaal. Maar waar begin je? Hoe kies je een kastenwand die mooi en praktisch is? In dit artikel vind je de 5 belangrijkste tips.

1: Maatwerk of kastenwand met standaard kasten?

De eerste keuze die je maakt is waarschijnlijk: ga je voor maatwerk of koop je standaard kasten? Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Een kastenwand met standaard kasten…

  • is een stuk zachter voor je portemonnee.
  • is makkelijker met kiezen en aanschaffen.
  • wordt meestal sneller geleverd.

Een kastenwand op maat…

  • kan je helemaal naar eigen wens samenstellen.
  • kan je perfect aanpassen aan de beschikbare ruimte.
  • kan de waarde van je huis verhogen.

2: Zorgvuldig meten

Voordat je begint met het kiezen van je kastenwand is het belangrijk om even te meten. Neem hier de tijd voor en ga nauwkeurig te werk. Meet de hoogte, breedte en diepte van de beschikbare ruimte. Houd rekening met eventuele obstakels zoals ramen, deuren en stopcontacten.

3: Het materiaal kiezen

Tijd om na te denken over welk materiaal je wilt voor je kastenwand. Hout is verreweg het populairste materiaal voor een kastenwand. Hout is sterk, duurzaam en tijdloos. Soms wordt hout gecombineerd met MDF. MDF is makkelijk te bewerken en een stuk goedkoper dan hout, zodat je kastenwand een zachtere prijs krijgt.

Je kan hout natuurlijk ook combineren met glazen deuren. Zo kan je mooie items in je kast showen en ze tegelijkertijd stofvrij houden.

Houd bij het kiezen van het materiaal niet alleen rekening met wat je mooi vindt. Kijk ook naar wat praktisch is en wat bij jouw levensstijl past. Voor een kastenwand is het meestal fijn om voor een materiaal te kiezen dat wel tegen een stootje kan.

Bruine kast
Beige kast

4: Je indeling kiezen

Denk goed na over hoe je de ruimte in de kastenwand wilt indelen. Wat wil je er allemaal in opbergen? En wat voor opbergruimte is daar het handigst voor? Denk aan open planken, kastdeurtjes en lades.

Een helemaal open kastenwand zien we niet zo vaak. De meeste mensen kiezen voor een gesloten kastenwand of een combi van gesloten en open opbergruimte.

Voor kleine spulletjes zijn lades het handigst. Voor grotere spullen die je uit het zicht wilt opruimen kies je planken met kastdeurtjes ervoor. Heb je juist items die je wilt showen? Dan ga je voor open planken. Let ook op de hoogte van de planken en lades. Die moet natuurlijk ook aansluiten bij wat je wilt opbergen.

Houd bij het indelen van je kast ook rekening met welke hoogte handig is. Spullen die je vaak gebruikt kan je het beste tussen heup- en ooghoogte opbergen. Items die je minder vaak gebruikt krijgen helemaal boven- of juist onderin een plekje. Decoratie plaats je in de bovenste helft van de kast.

5: Maak de kastenwand af met spots

Geef je kastenwand extra uitstraling door spots in of op de kastenwand te plaatsen. Hiermee vestig je de aandacht op de kast en het geeft je interieur een luxe uitstraling.